Spanning op de Sorpesee

De 37e Sprinta-Sport Euro-Pokal is weer achter de rug. Na drie dagen met in totaal 9 races kunnen we, denk ik, toch wel tevreden terugkijken op een mooi evenement wat voor ons resulteerde in de 2e plaats.

Op donderdagochtend zijn we aan gekomen bij de Yachtclub Sorpesee welke gelegen is aan het gelijknamige stuwmeer midden in het Sauerland. Alle boten liggen al in het water en de "Impuls" wordt met een kraan op een soort bootlift gezet die vervolgens een kleine 7 meter hoogteverschil moet overbruggen om de boot het Duitse water te laten voelen. Vervolgens wordt de mast gezet met onze eigen maststrijkinstallatie en de boot verder opgetuigd.

's Middag zijn dan de eerste wedstrijden. We zijn erg benieuwd hoe het zal gaan want we hebben in tegenstelling tot andere jaren zeker een half jaar niet gevaren. Geen winterwedstrijden en ook geen Ytoren race en zelfs geen clubwedstrijdje op de Braassemermeer. Ook weten we van ervaringen uit 2009 dat het een lastig windje kan zijn op dit meer.
En lastig was het! De wind leek van alle kanten te komen en ondanks dat er niet veel wind stond waren er wel flinke vlagen. Dit alles zorgt ervoor dat ingesleten automatismen niet voor je werken maar juist tegen je werken. Aan het eind van de middag stonden we dan toch een beetje beteuterd weer aan de wal met een score van (5), (5) & (8).

De volgende ochtend wederom schitterend weer en warempel, tot ons genoegen, meer wind. Dit beviel ons wel ondanks dat het met de genua af en toe flink aanpoten was. Maar het leek erop dat ander boten die met genua voeren hier meer last mee hadden. Na wederom drie wedstrijden te hebben gevaren stonden we met een veel beter gevoel weer op de steiger met een score van (1), (5) & (1). Dit had als gevolg dat we van een vijfde naar een vierde plek in het algmeen klassement stegen met een reële kans op een derde plek.

Op de laatste dag moest het dan gaan gebeuren. Maar helaas had de weersvoorspelling het deze keer bij het juiste eind: minder wind. Na twee zenuwslopende races (2) & (2) leek de derde en laatste race op een drama. Het tweede voordewindse rak begonnen we op een elfde positie met een ruime achterstand op het veld. Het viel niet mee om, laten we zeggen, constructief te blijven denken en handelen. We dachten een zekere podium plaats te zien wegsmelten. Echter door op het juiste moment te gijpen konden we een windvlaag pakken die ons weer midden in het veld bracht en vlakbij onze directe concurrent. Nu zaten we in een thriller en konden we weer strijden. Na nog een paar spannende rakken werd het nu een blijspel met als resultaat uiteindelijk een vierde plek in de laatste race.

Doordat de Blaubär de laatste twee races een DNF en OCS kreeg, schoven we tot onze verrassing nog naar een tweede plaats. De verdiende winst ging naar de GER3243 Ormeau welke soeverein de baas was op de Sorpesee. Het podium werd gecomplementeerd door de GER2725 Pugnus van Theo Wisniewski.

We kunnen terugkijken op een mooi evenement met schitterend weer, goede sfeer en veel strijd.